Als het over de inrichting van je woning gaat, dan moet een woning zowel volledig verlicht als goed verduisterd kunnen worden. Dit betekent dus dat er een belangrijk spel is tussen de mate van daglicht en de manier waarop je de juiste gordijnen gebruikt. Hier kan je nog veel meer uit halen dan je nu misschien doet. Dat begint bijvoorbeeld bij gordijnen op maat maken. Hier kan je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom kan je de volgende informatie wel goed gebruiken. Aan de hand daarvan kan je de gordijnen die je gebruikt een stuk beter voor je laten werken.

De rol van licht in je inrichting

Het is dan misschien belangrijk dat de gordijnen in je woning zorgen dat het licht buiten blijft, maar pas dan wel op dat je de rol van licht niet onderschat. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende daglicht te krijgen. Dit is zowel voor je fysieke gezondheid als voor je geestelijke gezondheid van belang. Wie niet voldoende licht ziet zal zich neerslachtig voelen. Gordijnen mogen dus ook niet te lang of te breed zijn. Zo houden ze het licht immers veel te veel buiten de kamer. Dat moet je altijd proberen te voorkomen als je de kans krijg.

Openslaande deuren voor extra licht in je inrichting

Verduisteren van je woning wanneer dit nodig is

Daartegenover staat dat je ook eigenhandig de ruimte wilt kunnen verduisteren wanneer dit jou uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan iemand die continu diensten draait. Wanneer je dan overdag je rust moet krijgen, op een warme zomerdag, dan is het wel zo fijn als je het in ieder geval een beetje donker kunt maken. Dit betekent dus dat gordijnen ook niet te kort of te smal mogen zijn. Dan loop je immers het risico dat het nooit echt donker is. Door de grote mate van kunstlicht op de wereld geldt dit niet alleen overdag, maar ook gewoon ’s nachts.

Het soort gordijn

Niet alleen de lengte en de breedte spelen een rol in je inrichting. Ook het soort gordijn is van belang. Zo zijn er bijvoorbeeld twee soorten te onderscheiden. Enerzijds zijn dat de verduisterende gordijnen. Anderzijds zijn dit juist de lichtdoorlatende gordijnen. Uit de namen van de soorten kan je dus al afleiden welke je moet gebruiken voor welk doel. Is het echt belangrijk dat een kamer volledig donker gemaakt kan worden, dan kan je dus nooit kiezen voor de doorlatende gordijnen. Ze zijn misschien wel mooi, maar ze schieten ook hun doel flink voorbij. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Soorten gordijnen voor meer of minder licht in de inrichting van je woning

Spelen met de mogelijkheden voor indeling

Buiten het praktische gebruik is het natuurlijk ook zo dat je er in je woning veel mee kunt doen. Spelen met licht is een belangrijke factor voor de sfeer die je neerzet met je inrichting. De gordijnen die je kiest spelen hier dus ook een hele belangrijke rol in. Wil je zorgen dat het net iets donkerder wordt, maar niet te veel, gebruik dan doorlatende gordijnen. Aan de hand van wat je van plan bent kan je met de gordijnen een heel eind komen. Dit is ook de reden waarom vaak voor een dubbel gordijn wordt gekozen, zowel een doorlatende als een verduisterende.

Hulp vragen

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Vraag het dan aan een expert. Dit kan je bijvoorbeeld helpen bij het beschermen van je interieur. Heb je bijvoorbeeld veel zonlicht op je woning staan, dan kan je dat doen door voor de doorlatende gordijnen te kiezen. Je hebt dan wel licht, maar de zon krijgt niet de kans om je kast, bank of behang te verkleuren. Dit is vooral van belang als je lang met je interieur moet doen of als het van grote waarde is en je dit wilt beschermen. Hulp vragen is dan altijd de juiste manier.

Inrichting; Het spel tussen het licht en de gordijnen
Getagd op: