Er zijn veel manieren om een kinderkamer op een originele manier in te richten. Een belangrijke factor daarin is de manier waarop je met de muren omgaat. Je kunt deze namelijk op vele manieren bewerken. Zo kan je er dus voor zorgen dat de kamer van jouw zoon of dochter echt uniek wordt en eruitziet als geen enkele andere kinderkamer op aarde eruitziet. Dit doe je bijvoorbeeld met behang of door verf op een originele manier in te zetten. Het is dan ook slim om eens wat inspiratie hierover op te doen voor je gaat inrichten.

Behang

Om bij het gemakkelijkste te beginnen, kijk je het eerst naar de mogelijkheden die behang kan bieden. Alleen al het feit dat er duizenden verschillende soorten behang zijn moet je hier een indicatie van geven. Je kunt dus met flink grote zekerheid al een behangtype uitkiezen dat je niet snel ergens anders ook zal vinden. Je moet je namelijk ook bedenken dat een kamer wanneer deze eenmaal van behang is voorzien wel enkele jaren zal blijven meegaan. Hoewel kinderkamers wel iets sneller moeten worden opgeknapt is het wel zo dat er niet jaarlijks door hele straten nieuw behang wordt aangeschaft.

Combineren van mogelijkheden

Wil je echt zekerheid, dan kan je natuurlijk ook zelf voor ontwerper spelen. Dat doe je bijvoorbeeld door een aantal opties te combineren. Dit komt vaker voor. Je kiest dan twee soorten behang die goed bij elkaar passen en plakt deze op passende wijze door elkaar op de muren. Bijvoorbeeld de helft op de onderzijde van de muur en de helft op de bovenzijde. Zo zorg je met zekerheid voor een origineel ontwerp dat echt van jou alleen is. Dit betekent echter wel dat je er flink wat werk in moet willen steken in je vrije uren.

Verven of airbrushen

Natuurlijk kan je gewoon voor effen behang kiezen. Dit kan je dan vervolgens zelf op een andere manier bewerken. Bijvoorbeeld door het te verven. Zo kan je een bepaald type behang in een kleur krijgen die niet in winkels of webshops verkrijgbaar is. Je kiest dan natuurlijk wel een kleur die echt bij jouw kind past. Dit maakt het ook een originele optie. Daarnaast kan je natuurlijk ook professionals inhuren. Deze kunnen dan met behulp van bijvoorbeeld airbrushtechnieken een motief op de muur aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld je favoriete tekenfilmfiguur zijn. Zo maak je dus eigenlijk gewoon je eigen behang.

Een geheel

Zorg er wel voor dat alles een geheel vormt. Je kunt wel voor allerlei plannen willen gaan, maar als het daardoor een beetje rommelig wordt heb je nog geen plezier ervan. Probeer dus eenheid wel boven originaliteit te laten gaan. Het is daarom misschien ook wel verstandig om altijd een professional in te schakelen. Niet alleen wanneer je voor de airbrushoptie kiest, maar ook wanneer je andere opties verkiest boven het professioneel spuiten van de kamer. Met de hulp van een expert ben je er sneller zeker van dat het resultaat ook echt naar tevredenheid zal uitpakken. Dit is daarom dus een belangrijke overweging die je moet maken.

Behangfiguren zoals een behangboom

Een trend die de laatste tijd flink in opkomst is, is die van behangfiguren. Deze kan je in vele vormen krijgen. Vaak zijn ze van hout, bijvoorbeeld van MDF. Deze figuren kan je dan gebruiken om de muren van de kamer mee te decoreren. Je plakt ze bijvoorbeeld bovenop het behang dat je hebt uitgekozen. Dit werkt over het algemeen het beste als je dit doet op behang dat effen is van kleur. Daardoor krijgen de decoraties immers iets meer functie dan wanneer je een behang hebt gekozen waarin al een motief in zit. Er zijn zeer veel mogelijkheden op dit gebied. Een mooie optie is bijvoorbeeld een behangboom.

Je kunt natuurlijk ook zelf met deze techniek aan de gang. Het maken van de figuren kan je immers met een beetje talent om te tekenen en een goede figuurzaag zelf ook. Dit heeft als voordeel dat je werkelijk alles wat je bedenkt kunt maken. Het heeft als nadeel dat de kwaliteit natuurlijk slechts zo goed is als je zelf bent. Wanneer je het door een professional laat aanpakken, dan is de kans dat het er allemaal wat strakker en mooier uitziet wel flink wat groter. Bovendien heb je dan flink wat meer keuze. Dit is mogelijk de belangrijkste reden om het toch uit te besteden.

behangboom

Veel opties

Uiteindelijk zijn er dus allerlei opties om van de kinderkamer die je gaat maken echt een leuke ruimte voor jouw kind te maken. Wil je inspiratie opdoen, kijk dan eens verder rond op het internet wat er allemaal te krijgen en te doen is. Of je nu naar behang, verf of figuurtjes zoekt, de mogelijkheden op al deze gebieden zijn eindeloos. Bedenk je ook dat je zelf ook veel kunt. Wanneer je een idee niet direct kunt terugvinden bij één van de winkels of fabrikanten, denk er dan eens over na hoe je dit zelf zou kunnen realiseren.

De muren van een kinderkamer