Je eigen kleinfruit
Het wordt steeds populairder om zelf groente en fruit te kweken voor eigen gebruik. Dit is natuurlijk niet alleen lekker en gezond, het is ook gewoon leuk. Het kweken van eigen voedsel in de tuin is een ontspannende hobby waar je met veel plezier je tijd aan kan besteden en lekker tot rust kan komen. Bovendien kan je zo ook nog eens veel geld besparen. Er zitten dus veel voordelen aan het kweken van eigen groente en fruit. De vraag is dan dus ook hoe je dit het beste kunt aanpakken. Jij wilt immers ook wel wat van deze voordelen meepakken.



Wat kan je allemaal kweken?

Wanneer het om kleinfruit gaat, dan is het natuurlijk voor jou de vraag wat hier allemaal onder valt. Het is namelijk zo dat er best flink wat verschillende soorten fruit onder deze noemer vallen. Je kunt dus best een gevarieerde fruitsalade op tafel zetten als je volgroeide stuks fruit hebt gekweekt. Het gaat bovendien om allerlei soorten die aan struiken groeien of die laag in de boom hangen. Het is dus ook nog vrij makkelijk bij te houden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn bramen, aardbeien en veel verschillende bessoorten zoals aalbessen, zwarte bessen en bosbessen.

Hoe ga je te werk?
Als je fruit wilt kweken zal je eerst ergens de planten of struiken vandaan moeten halen waaraan de producten groeien. Het proces van het kweken van eigen fruit begint dus bij de aanschaft van een plant. Deze worden vaak bij tuinbedrijven al gekweekt zodat je er direct mee aan de slag kunt. Let er wel op dat de planten en struiken ziektes kunnen meedragen. Het is belangrijk dat je de garantie krijgt dat dit niet het geval is bij de plant die je koopt. Hier zijn onder andere speciale certificaten voor in het leven geroepen. Ook kun je voor praktische tips altijd terecht bij Groei.nl. Hier staan de meest praktische voor grote tuinen tot kleine tuinen en van moestuinen tot kruidentuinen. Je kunt ook direct praten en meedenken met andere mensen die ook bezig zijn met het kweken van eigen fruit.

Struiken, planten en bomen
Het soort kleinfruit dat je kweekt hangt af van het gewas waaraan het hangt. De bessen zijn over het algemeen aan stuiken te vinden. Dit geldt voor aalbessen, maar zeker ook voor bosbessen. Al doet de naam natuurlijk anders vermoeden. Bramen en frambozen zijn ook kleinfruit, maar vallen onder een andere familie. Deze groeien namelijk aan planten. Dit zijn planten waar je wel enig werk aan hebt. Je moet de takken namelijk voortdurend in de gaten houden. Ze bezwijken vaak onder het gewicht en moeten bijvoorbeeld aan de muur gebonden worden om dit tegen te gaan. Dit heeft echter ook de nodige charme. Hier staat een handig overzicht van de verschillende soorten fruit en waaraan deze groeien.

Grote hoeveelheden
Wie het een beetje serieus aanpakt kan al snel redelijk grote hoeveelheden kweken. Dit betekent ook dat je er vele kanten mee op kunt. Je kunt het fruit immers gewoon gewassen direct eten. Maar je kunt er ook allerlei zelfgemaakte producten van maken. Denk bijvoorbeeld aan jams. Dit is een veel voorkomende manier waarop zelfgekweekt fruit wordt verwerkt. Een andere bekende vorm is het maken van sap. Dit gebeurt overigens ook veel met andere fruitsoorten. Ook het verwerken in bakproducten zoals cake of koek is steeds populairder aan het worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muffins met bessen erin.

Bijhouden van de planten
Nadat je voor het eerst hebt geoogst is het natuurlijk niet voorbij. Het gehele proces van kweken van kleinfruit begint dan weer opnieuw. Het is dus ook belangrijk dat je de planten, struiken en bomen die je in je tuin hebt geplant goed bijhoudt. Dit doe je onder meer door ze te snoeien. Voor alle planten gelden andere methodes en zijn andere tijdstippen de meest ideale om te snoeien. Lees je hier dan ook goed over in, bijvoorbeeld door op internet naar de nodige informatie te zoeken. Het snoeien en bijhouden van de planten is een groot onderdeel van het plezier.

Het jaar rond plezier
Wanneer je begint aan het kweken van je eigen kleinfruit, dan kan je al snel het jaar rond plezier hebben van wat je aan het doen bent. Zo moet je de planten in het halfjaar waarin zij geen fruit geven bijhouden. Dit is ongeveer zes tot tien maanden per plant. Vanaf mei gaan de planten in verschillende fases hun vruchten afwerpen. Dit is afhankelijk van welke soorten fruit je hebt. Om die reden kan het ook wel tot en met oktober doorgaan. Bij een beetje flinke oogst kan je dus ook bijna het hele jaar van je eigen fruit eten.

Kweek je eigen fruit