Wie gaat verhuizen of verbouwen staat voor een keuze. Gaat alles wat je had eruit en ga je volledig voor nieuw? Ga je dingen recyclen? Of geef je spullen uit je eigen inrichting een tweede leven? Er zijn zeer veel mogelijkheden wanneer je voor een nieuwe look van je woning gaat. Het is dan vooral belangrijk dat je eerst voor jezelf bepaalt wat je nu eigenlijk leuk vindt en wat voor jou belangrijk is. Aan de hand daarvan kan je bepalen welke manier voor jou de ideale is. Je leest hier alvast een aantal tips.

Het kiezen van een stijl
Voor je zelfs maar gaat beginnen met verbouwen, is het belangrijk dat je bepaalt wat er eigenlijk bij jou past. Anders gezegd, je moet op zoek naar jouw eigen stijl. Pas daarna kan je bepalen wat daarin past. Maar wat is nu eigenlijk jouw stijl? Waar haal jij je inspiratie vandaan? Dit laatste is eigenlijk het gemakkelijkste. Je kan namelijk overal inspiratie vandaan halen. Sterker nog, het is zelfs een goed idee om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Als je iets leuks ziet, sla het plaatje dan op. Of heb je ergens iets met eigen ogen gezien, maak er dan een notie van.

Eigen inbreng
Naast al deze verzamelde ideeën heb je natuurlijk ook eigen plannen. Door eens wat verder te denken dan de geijkte paden kan je al snel op hele leuke ideetjes komen. Bijvoorbeeld door een aantal elementen uit verschillende stijlen te combineren. Of door andere elementen uit bijvoorbeeld mode en design erbij te betrekken om een breder beeld te ontwikkelen. Al dit soort dingen samen kunnen zorgen dat je een eigen stijl ontwikkelt. Dan kan je beginnen met het inrichten van je nieuwe of verbouwde woning. Je gaat nu op zoek naar de spullen zoals stoelen, vloerkleden of kasten die bij de verzamelde ideeën die je hebt passen.

Het klinkt misschien logisch, maar toch is het heel belangrijk. Als je gaat inrichten, begin dan bij de basis. Je gaat dus eerst de muren, vloeren en plafonds aanpakken. Hiermee zet je namelijk de sfeer neer. Je zet een bepaalde basis neer aan de hand waarvan je de rest van je interieur kunt bepalen. Vooral op het gebied van vloeren is veel mogelijk. Je kunt immers voor van alles en nog wat kiezen. Denk aan gietvloeren, woonbeton, laminaat, parket, vloerbedekking, vloerkleden op plavuizen en alle variaties hierop. Als je een goede vloer neemt, zorg dan wel dat deze voorzien is van goede vloerisolatie. Zelf woon ik in de buurt van Zoetermeer en heb een goed isolatiebedrijf gevonden die het heeft geregeld.


Je principes
Wat verder belangrijk is, is dat je nadenkt over je principes. Vind je duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk? Dan is het natuurlijk wel een goed idee als je dit in jouw keuzes laat doorwegen. Sterke vloeren die lang meegaan hebben vaak een streepje voor in zulke gevallen, maar ook het kiezen voor elementen die je gaat hergebruiken of later kunt hergebruiken zijn van belang in zulke gevallen. Dit kan je allemaal bovendien bekrachtigen door voor milieuvriendelijke spullen te kiezen. Natuurlijk hoeft het niet alleen over duurzaamheid te gaan. Ook andere dingen die belangrijk zijn voor jou kunnen meewegen.

Als je de basis hebt gelegd kan je meer gericht gaan zoeken naar leuke elementen om je woning meer en meer eigen te maken. Je moet hierin vooral ook op je gevoel af durven gaan. Het is immers niet aan te raden om een kamer als in een woonmagazine te creëren als je je daar niet in thuis voelt. Kijk naar materialen, design, kleuren, maar ook naar wat je eigenlijk met de betreffende ruimte wilt. Kleine nuances kunnen al snel een groot verschil maken. Maar pas wel op dat je niet te snel in details verwikkeld raakt, werk van groot naar klein.

Meubels en verder
Je kunt steeds verder de diepte in gaan met je inrichting. Na de basis en de grote elementen ga je steeds meer naar de accessoires. Dit mag je niet onderschatten. Hiermee leg je namelijk de laatste accenten voor jouw inrichting. Hele kleine dingetjes kunnen de sfeer juist heel sterk veranderen. Neem hier dan ook de tijd voor en zoek alles goed uit. Wanneer je wat veiligere keuzes wilt maken, kies dan voor veel naturel materialen of voor wit. Hiermee kan je namelijk weinig fouten maken. Al kan je natuurlijk ook je basiskleuren verder laten doorwerken in de rest van het interieur.

Oude dingen hergebruiken
Om je interieur af te maken is het vooral zaak om te kijken welke elementen uit je oude interieur kunnen blijven. Er is een reden waarom je dit oude interieur had en dat is dat het bij jou paste. Kijk dus altijd of je bepaalde onderdelen een nieuw leven kunt geven. Dat hoeft natuurlijk niet precies hetzelfde als in het oude interieur. Het kan best zijn dat een element in een andere kamer kan terugkomen. Of dat je met een beetje verf of andere afwerking iets nieuws kunt maken. Dit is trouwens ook een hele duurzame manier van werken met interieur.

Alles als nieuw. Of toch niet?