Je kent het wel: je hebt al jaren een stoel, die bovendien nog van je moeders oma is geweest, in huis staan. Maar eigenlijk zit de stoel niet meer lekker. Of misschien heeft hij nooit echt bij de rest van je interieur gepast. Of wat dacht je van die prachtige leren bank, waar de kat ooit zijn poten in heeft gehangen en die dus eigenlijk niet zo mooi meer is? Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar nieuwe meubels, maar eigenlijk vind je het zonde. Wat doe je dan? Op zoek naar een meubelstoffeerderij!
Wat doet een meubelstoffeerder?
Een meubelstoffeerder kan jou helpen om je oude (zit)meubels er weer als nieuw uit te laten zien. Maar je kunt ook hulp zoeken bij een meubelstoffeerderij als je meubels ingezakt zijn en dus niet meer zo lekker zitten als voorheen. Zo kan een stof op het zitvlak van je houten stoel worden vervangen met een modernere look, maar ook het leer van je fauteuil kan worden gerepareerd en uitgerekt leer kan zelfs worden ingenomen. Bankkussens ingezakt? Ook deze kunnen weer als nieuw worden, door gebruik van koudschuim, dons, comforel, of met koperen veren.
Handwerk en kennis
Meubels stofferen is echt handwerk en verreist dan ook flink wat vakkennis. Zitmeubelen kunnen door de meubelstoffeerder worden gemonteerd, afgewerkt en bekleed. In het hele proces wordt er niet alleen gekeken naar hoe het meubel eruit gaat zien, maar ook of het comfortabel zit. Wanneer een oude bank of fauteuil wordt gestoffeerd, wordt het eerst ontdaan van de originele stof of het leer. Hier worden mallen van gemaakt om de nieuwe stof mee te snijden. Hierna worden die nieuwe stukken aan elkaar gestikt en kan het meubel weer bekleed worden. Zonder voldoende kennis en ervaring kan dit best eens lelijk uitpakken.
Klassiek stofferen of modern stofferen
Er zijn twee verschillende vakrichtingen als het gaan om stofferen: klassiek stofferen en modern stofferen. Hoewel je tegenwoordig vaker ziet dat er modern gestoffeerd wordt, wordt klassiek stofferen ook nog steeds gedaan, zeker bij wat oudere meubelen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de klassieke materialen, zoals jute, veren, krijn, paardenhaar, blauwwatten en katoen. Het is een arbeidsintensieve methode, maar het resultaat heeft over het algemeen een langere levensduur dan bij modern stofferen. Bij de moderne methode wordt onder meer gebruik gemaakt van moderne materialen als elastische singels, polyester en watten.
Een meubelstoffeerderij vinden
Heb jij nog een oude bank staan die je eigenlijk niet weg wilt doen? Of wil je die stoel die je van je overgrootmoeder hebt geërfd een nieuwe look geven of gewoon weer lekker laten zitten? Ga dan op zoek naar een goede meubelstoffeerder bij jou in de buurt. Woon je in Amsterdam? Ook een meubelstoffeerderij Amsterdam is zo gevonden door gebruik te maken van het wereldwijde web. Website gevonden van een stoffeerder? Kijk dan meteen even naar de hoeveelheid ervaring en vakkennis. Je weet nu immers hoe belangrijk deze twee dingen zijn voor jouw nieuwe, oude meubel.