Als je boot onder water komt te liggen is deze niet meer bruikbaar. Je kunt ook nog eens een boete krijgen als je een gezonken boot niet snel genoeg uit het water haalt. Een gezonken boot zorgt namelijk voor vervuiling en dat is niet goed voor het milieu. Welke acties moet je ondernemen als je boot gezonken is en wanneer kun je je boot laten repareren en wanneer is het beter om deze te laten afvoeren.
Boot uit het water halen
Het is belangrijk om je boot zo snel mogelijk uit het water te halen. De jachthaven stelt het in de meeste gevallen niet op prijs als er een gezonken boot in de haven ligt en de milieupolitie kan je een boete geven als je de boot niet binnen een bepaalde tijd afvoert. Heb je een wat kleinere boot, dan kun je deze in de meeste gevallen zelf uit het water halen door een takelwagen te huren, maar in de meeste gevallen is het het makkelijkst om een gezonken boot door een bergingsbedrijf te laten afvoeren.
Je boot hozen
Een andere mogelijkheid is om al het water uit je boot te halen door hem te hozen en hem hierna te laten repareren. Dit is meestal een erg dure grap. Beschik je echter over een bijzondere boot en ben je er erg gehecht aan dan is het zeker een mogelijkheid om over na te denken. Kleine problemen zoals kleine scheuren en gaten kun je soms zelf repareren, maar om er zeker van te zijn dat je boot niet weer kapot gaat, is het beter om hem te laten repareren door een vakman. Laat je in ieder geval goed adviseren of reparatie nog zin heeft. In sommige gevallen is reparatie namelijk echt niet meer mogelijk.
De bootsloperij
Heb je je boot zelf uit het water gehaald en is deze niet meer te repareren dan is het eindstation voor je boot de bootsloperij. Een voorbeeld hiervan is bootsloperij.net. Hier wordt je boot uit elkaar gehaald en worden de losse onderdelen die nog bruikbaar zijn apart verkocht. Bootonderdelen zijn schaars en kunnen dus geld opleveren. Op deze manier kun je nog wat voor je kapotte boot krijgen.