Als je je boot niet goed onderhoudt zal de bodem op een gegeven moment gaan roesten waardoor je boot kan zinken. Het kan ook zijn dat je een aanvaring hebt gehad met je boot waardoor deze is gezonken. Een grote boot kun je meestal niet zomaar zelf afvoeren. Hiervoor heb je een professioneel bedrijf nodig. Laat je je boot afvoeren door een bedrijf dan kun je ervan uitgaan dat alle onderdelen op een duurzame manier gerecycled worden. 

Je boot laten bergen

Het beste kun je je gezonken boot laten afvoeren door een bergingsbedrijf. Vaak zijn er nog bruikbare onderdelen. Reserve onderdelen voor boten zijn namelijk erg schaars. Hierdoor kun je soms je boot zelfs gratis laten afvoeren. In ieder geval gaat de prijs van het afvoeren naar beneden als je boot over nog bruikbare onderdelen beschikt. Daarnaast is het duurzaam. Zowel de houten als de polyester onderdelen en de apparatuur krijgen weer een nieuw leven. 

Je boot zelf uit het water halen

Je kunt ook je boot zelf uit het water proberen te takelen. Dit kan alleen als je boot niet te groot is. Heb je een kleinere boot, dan kun je een takelwagen huren en op deze manier de boot uit het water halen. Eenmaal aan de kant kun je kijken of de schade te herstellen of dat je de boot beter naar de sloperij kunt brengen. Hier wordt de hele boot uit elkaar gehaald en de bruikbare onderdelen gesorteerd. Vaak is het mogelijk om voor de onderdelen een vergoeding te krijgen.  

Zelf de schade herstellen

Het zal niet in alle gevallen mogelijk zijn, maar als de schade aan de boot niet te groot is zou je ervoor kunnen kiezen om de schade te laten herstellen of om dit zelf te doen. Scheuren kunnen bijvoorbeeld eenvoudig hersteld worden door een pasta van polyester lamineerhars en glasvezels. De scheur kun je met deze pasta opvullen. Let erop dat de pasta goed wordt uitgestreken. Laat dit vervolgens goed uitharden. 

Wat moet je doen als je boot gezonken is?