De huidige trends in de wereld van de sfeerverlichting zijn allemaal terug te voeren op een soort verlichting die nog niet zo lang geleden helemaal niets met sfeer te maken had. Destijds ging het gewoon om de meest praktische vormen om wat licht in de duisternis te scheppen. Waar gewerkt werd moest men immers goed zicht hebben. De grote trend is natuurlijk industriële verlichting. Daarin is nog veel meer variatie in te brengen en er zijn dan ook nog genoeg tips die je niet eerder hebt overwogen. Zo zijn er bijvoorbeeld lampen van flink bijzondere materialen beschikbaar.

 

Een lamp gieten

Wie echt rauw wil zijn kiest niet voor onafgewerkt materiaal. Die kiest gewoon voor beton. Dit is dan ook één van de meest gewilde soorten lampen van dit moment. Lampen van beton die gegoten zijn in echte lampvormen. Er zijn veel verschillende varianten verkrijgbaar. Het is immers geen geheim dat beton niet transparant is, dus dit betekent dat er ook lampen zijn waarbij het beton gecombineerd moet worden met andere materialen om zo voor meer verspreiding van het licht te zorgen. De betonnen lamp ziet er natuurlijk vooral ook heel stoer en robuust uit. Dit is natuurlijk ook waar je naar zoekt.

Hangen is aan het terugkomen

De tijd van de inbouw lijkt langzaam weer voorbij te gaan. De lamp die hangt is weer populairder aan het worden. Al moet wel gezegd worden dat de oude kroonluchters en aanverwante soorten lampen niet direct een comeback aan het maken zijn. Eerder wordt gekozen voor de wat meer sobere lamp. De variant die minimalistisch is vorm gegeven en daardoor wel mooi is, maar vooral ook zijn doel bereikt, namelijk het verzorgen van goed verlichting van de ruimte. Dit is momenteel een ontwikkeling die zich steeds verder door zet op het gebied van de laatste lamptrends. Als je benieuwd bent naar wat voor soorten hanglampen er tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn kun je even kijken op de site van lampidee, hier staat een groot aanbod van hanglampen.

 

Zo simpel mogelijk

Sinds het beroemde filmpje van het peertje dat honderd jaar oud werd een hit werd op internet is het peertje weer aan populariteit aan het toenemen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in lampen die zijn vormgegeven op een manier waarbij het peertje duidelijk zichtbaar blijft. Ook zijn er lampen waarbij het peertje zelfs in zijn geheel vrij staat. Bij zulke modellen is de kap simpelweg verdwenen. Het is daarbij vooral de bedoeling dat het peertje het middelpunt van een ruimte vormt. De gezelligheid moet daarom rond de lamp gevonden worden. Dit gaat zowel met hangende lampen als met staande lampen.

Nog niet verdwenen

Natuurlijk zijn er ook verlichtingtrends die zich al wat langer aan het ontwikkelen zijn. Zo zijn bijvoorbeeld koper en messing nog verre van verdwenen uit de lampenwinkel. Sterker nog, het aanbod is alleen maar toegenomen recentelijk. Dit komt vooral omdat er nog zeer veel nieuwe toepassingen zijn die gewoon goed in vrijwel elke inrichting kunnen passen. Koper en messing brengen bovendien door hun glas van nature ook nog eens iets vrolijks met zich mee. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een zeer warme uitstraling. Vooral veel mainstreammerken zijn op dit moment sterk met de ontwikkeling van koper en messing bezig.

 

Groot en klein

Wat opvalt in alle trends is dat er geen specifieke voorkeur is voor een grote, ruim uitgemeten lampen of juist voor kleine, onopvallende lampen. Of het nu beton, koper, of opengewerkte lampen betreft, de trends zijn in elke vorm en in elke maat verkrijgbaar. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor andere populaire soorten lampen zoals de fabriekslamp. Hoewel deze van nature wat grotere en meer aanwezig is, zie je toch ook steeds meer kleine varianten hiervan op de markt komen. Dit maakt het voor alle trends mogelijk om ze in elk soort woning een plek te geven.

Hoe industriëler, hoe beter