Woningen worden tegenwoordig al bij de bouw goed geïsoleerd. Het is echter niet zo dat iedereen ieder jaar in een geheel nieuwe nieuwbouwwoning kan gaan wonen. Daarom blijven andere huizen dus soms wat achter hierbij. Terwijl wonen in een woning die goed geïsoleerd is zeer belangrijk is. Hoe weet je echter of een woning over de juiste mate van isolatie beschikt en wat kan je er als bewoner allemaal aan doen? Aan de hand van een aantal tips kan je dit heel gemakkelijk nagaan. De volgende informatie kan je van pas komen hierbij.

Hoe is je woning geïsoleerd?

De belangrijkste vraag die je hebt is natuurlijk hoe het gesteld is met de isolatie van je woning. Dit kan een lastige vraag zijn omdat het antwoord voor iedereen weer anders is. Een goede leidraad hierin is het bouwjaar. Aan de hand van het jaar waarin de woning is opgetrokken kan bijvoorbeeld worden ingeschat hoe ver de kennis van isolatie op dat moment was. Hoe nieuwer de woning, hoe beter het is. Daarbij is vooral het jaar 1976 van belang. Als een huis na dit jaar is gebouwd, dan zal er in ieder geval een bepaalde mate van isolatie direct bij de bouw zijn aangebracht.

Het belang

Waarom is goede isolatie nu eigenlijk zo belangrijk? Dat is een vraag die meerdere antwoorden kent. In de eerste plaats is het belangrijk voor de kwaliteit van je woning. Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe beter de staat is waarin de woning blijft. Weersomstandigheden zoals kou, vorst, wind en regen of andere neerslag krijgen dan minder vat op de woning. De bouwmaterialen blijven dus in betere staat. Dit is veiliger en ook scheelt het je op de lange termijn geld. Onderhoudswerkzaamheden zijn immers net iets minder frequent nodig dan bij woningen waarin dit niet het geval is.

Comfort

Ook heeft isolatie een uitwerking op jou als persoon. Als de kou en regen buiten gehouden kan worden en de warmte wordt beter in de woning gehouden, dan zal je het dus altijd een stuk behaaglijker hebben. Dit is natuurlijk wel zo fijn. Als je thuis bent dan wil je lekker kunnen ontspannen en geen zorgen hebben. Isolatie speelt hier dus een belangrijke rol in. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe beter je hier ook mee om kunt gaan. Zo kan je dus de isolatie een rol laten spelen in hoe relaxed je je voelt wanneer je thuis bent.

Geld besparen met goede isolatie

isolatiefolie op rollen

Het derde belang van goede isolatie is de manier waarop het je helpt geld te besparen. Dit hangt ook wel enigszins samen met het tweede belang. Goede isolatie houdt zoals gezegd de warmte in huis. Kijk even rond op het internet om te kijken wat gemiddeld een rol isolatiefolie nou echt kost. Dit betekent dus dat je minder geld hoeft uit te geven aan het opwarmen van je huis. Je hoeft minder hard te stoken met de cv-ketel en de woning blijft toch lekker warm. Dat is natuurlijk van grote waarde. Daarnaast bespaar je ook nog op een andere manier. Dit is een manier waar niet alleen jij en je gezin van profiteren, maar de hele maatschappij.

Duurzaamheid

Ook het milieu wordt gespaard door goede isolatie in een woning. Dit is dan wel het laatste punt dat hier genoemd wordt, maar als je naar het grote plaatje kijkt, dan is dit misschien juist wel het belangrijkste punt. De wereld is immers aan het opwarmen en dat komt onder andere door de grote mate waarin gas wordt gebruikt om cv-installaties op te stoken. Dit hoeft echter niet zo vaak te gebeuren wanneer het huis goed beschermd is. Alleen al om die reden is het goed om dit eens goed te laten uitzoeken wanneer je je woning wilt optimaliseren.

Wat is goede isolatie?

Dat je woning goed moet worden geïsoleerd is leuk, maar dan is het wel zo handig als je weet wat dan goede isolatie is. Waar moet het materiaal allemaal te vinden zijn? Denk dan bijvoorbeeld aan zaken als spouwmuurisolatie, maar ook aan vloerisolatie en bodemisolatie. Dit zijn misschien wel de drie belangrijkste factoren. Daarnaast is het ook altijd goed om te kijken hoe het zit met de mate van isolatie in het dak. Warme lucht stijgt immers op. Dit kan je dan mooi binnen je woning houden met dank aan de bescherming die je in het dak plaatst.

Een expert inschakelen

Een goede manier om snel zekerheid te hebben over de mate van isolatie die je in je woning hebt is door dit niet zelf uit te zoeken maar door een expert in te schakelen. Iemand met kennis van zaken kan zien of de isolatie aanwezig is, maar ook inschatten hoe goed deze isolatie van kwaliteit is. Iemand die verstand heeft van duurzame woningen. Ook dit kan immers verschillen. Door de jaren heen is het materiaal steeds beter geworden. Het kan dus flink wat geld en schade schelen wanneer de isolatie beter is dan dat hij op dit moment is. Laat dus een goed getraind oog kijken.

Het belang van goede isolatie in je woning