Iedereen wil zich thuis veilig voelen. Vooral als u wat ouder bent. Maar hoe zorgt u voor een veilige woning? Met enkele aanpassingen kunt u het gevoel van veiligheid in huis gemakkelijk vergroten. Wij zetten vier stappen op een rij.

Goede sloten

veilig wonen voor ouderen

Een goed slot is essentieel om inbrekers buiten de de deur te houden. Zorg daarom in ieder geval voor gecertificeerd hang- en sluitwerk. Wanneer uw woning ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft, voldoet het huis aan alle eisen voor inbraakpreventie en sociale veiligheid. Inbrekers hebben dan meer tijd nodig om uw woning binnen te komen. De kans is dus groter dat zij uw huis over zullen slaan. 

Rookmelders en koolmonoxidemelders 

Een rookmelder is belangrijk bij het op tijd signaleren van rook in huis. In veel huizen zijn al rookmelders aanwezig. Controleer of deze nog goed werken en vervang indien nodig de batterij. Ook is een koolmonoxidemelder aan te raden. Dit gevaarlijke gas is geur- en kleurloos en daarom niet waar te nemen voor mensen. Vooral in oudere woningen met houtkachels, gaskachels en gasfornuizen is een koolmonoxidemelder onmisbaar. Nieuwere huizen zijn echter zo goed geïsoleerd waardoor koolmonoxide lastig kan ontsnappen. Of u nu in een ouder of nieuwer huis woont, beide melders zijn aan te raden.

Goede verlichting

Bij een veilig huis hoort goede verlichting, zowel buiten als binnen. Zorg daarom buiten in ieder geval voor een lamp bij de voordeur en, indien van toepassing, ook voor tuinverlichting. Goede verlichting vergroot ook uw veiligheid binnenshuis. Binnen kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u valt, omdat u simpelweg beter kunt zien. Wist u dat een 80-jarige ongeveer drie keer zo veel licht nodig heeft om goed te kunnen zien als een jongvolwassene? 

Alarm ouderen

Bij een veilig gevoel in huis mag een alarm voor ouderen niet ontbreken. Deze alarmknop werkt met een draadloos basisstation waar tot wel 12 alarmknoppen aan gekoppeld kunnen worden. Het station heeft een bereik van 30 meter in huis en neemt u gemakkelijk mee op de rollator of in een handtas als u naar buiten gaat. In geval van nood activeert u het alarm met de knop waarna tot wel 8 personen gealarmeerd worden. U kunt de knop om uw hals dragen, los meenemen of in huis ophangen. Zo heeft u overal in en om het huis een veilig gevoel.

In 4 stappen naar een veilig gevoel thuis voor ouderen
Getagd op: