Een houtkachel kopen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In dit artikel leggen we je de basisbegrippen uit, en kan jij met een gerust hart naar de winkel. Houtkachels zijn enorm efficiënt. Terwijl vroeger tot 90 procent van de warmte van een open vuur de schoorsteen opging, is dit zeker niet het geval bij een houtkachel. Een moderne oplossing verliest niet meer dan 25% van zijn warmte via het rookkanaal.

En dat is goed nieuws. Want zeg nou zelf, hoe efficiënt je centrale verwarmingssysteem ook is, en hoeveel je ook houdt van je vloerverwarming, er gaat niets boven het staren in de vlammen van een houtkachel. Het is de gezelligste warmtebron die je maar kan kiezen voor jouw woning.

Het juiste formaat houtkachel kopen

waarom een houtkachel kopen een goed idee is

Het is belangrijk om de juiste maat van de houtkachel te vinden, zodat deze aan jouw specifieke behoeften voldoet. De keuze hangt af van de grootte van je huis, isolatie, inrichting en waar de kachel komt te staan. Hoeveel warmte de houtkachel kan afgeven, wordt gemeten in kilowatt (kW). Je kan van de volgende vuistregels uitgaan:

  • 1 kW verwarmt 10 slecht geïsoleerde vierkante meters;
  • 1 kW verwarmt 20 goed geïsoleerde vierkante meters.

Een te grote houtkachel kopen is niet handig. De meeste mensen hebben de neiging om grote modellen met te weinig hout en bij te lage temperatuur aan te vuren. Het gevolg is dat de hitte niet erg sterk is en dat de houtkachel een slechte verbranding heeft.

Mocht je huis groter dan 250 m² zijn, veel ramen hebben, of een groot aantal scheidingswanden, dan is het aan te raden om twee kleinere houtovens te overwegen. Vaak werkt dat efficiënter dan één grote kachel. Het verbruik is dan gemakkelijk aan te passen aan de daadwerkelijke behoefte.

Welk type houtkachel kopen?

Er zijn twee verschillende soorten houtkachels: convectie en stralingswarmte. Convectiekachels maken deel uit van een nieuwe generatie houtkachels die de warmte door de luchtcirculatie verdelen en een gelijkmatige en comfortabele warmte creëren zowel in de kachel als in de aangrenzende kamers. Kachels met stralingswarmte concentreren de warmte alleen rond de kachel.

Een convectiekachel heeft natuurlijk veel voordelen:

  • Convectiekachels verdelen de warmte door de lucht te laten circuleren, wat zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte;
  • De warmte van convectiekachels verspreidt zich naar aangrenzende kamers en verwarmt meerdere kamers tegelijkertijd;
  • Bij sommige convectiekachels is een ventilator geïnstalleerd die de warmte nog sneller verdeelt;
  • De relatief lage oppervlaktetemperatuur maakt de convectiekachel kindvriendelijker en de houtkachel kan dichter bij brandbaar materiaal worden geplaatst.

Welk materiaal heeft jouw voorkeur?

Je kan een houtkachel kopen in vier basis materialen. Veel moderne houtkachels zijn tegenwoordig gemaakt van plaatstaal. Dit is een dun materiaal wat het mogelijk maakt om kachels te ontwerpen met mooie ronde vormen en een glad oppervlak. Daarnaast heeft plaatstaal ook het praktische voordeel: het warmt snel op en koelt ook weer snel af. Je kan ook voor traditioneel gietijzer kiezen. Dat heeft een ruw en rustiek oppervlak en een beter vermogen om warmte te besparen.

Je kan ook voor speksteen of kalksteen kiezen. Dat zijn natuurlijk producten die warmte absorberen en in de loop van tijd geleidelijk afgeven. Hierdoor verdwijnt de warmte niet zomaar in de lucht, maar wordt opgeslagen in het steen en komt er gedurende een langere periode vrij.

Een efficiënte houtkachel kopen
Getagd op: