pergola op maat voor meer schaduw in de tuin

Het is zomer en vanwege de corona crisis brengen we meer tijd thuis door. Hopelijk heb je een tuin of balkon waar je kunt ontspannen of misschien wel thuiswerken. Het is dan ook een goede tijd om je tuin mooi op te knappen. Investeringen om je tuin een optimale plek te maken zijn het juist nu helemaal waard. Naast planten, bestrating en zitmeubelen, vergeten we vaak om  Daarom in dit artikel tips om de ideale schaduw plekjes te creëren in je tuin! 

Waarom schaduwplekken maken in je tuin?

In de zomer kan de Nederlandse zon erg veel zijn. Je verkijkt je snel op de zonkracht en verbrand voor je het in de gaten hebt. Schaduwplekken maken in je tuin is daarom een must. Bovendien is een schaduw plekje fijn voor als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen of thuis wilt werken met je laptop op schoot. In die gevallen is het fijn om al schaduw te hebben in plaats van  dat je in de weer moet met doeken of een zware parasol. 

verticaal geplaatste shutters voor buiten

De grootste voordelen van vaste schaduwplekken maken in de tuin

  • Geen gehannes met zware parasols als je schaduw wilt.
  • Beter uit te houden op warme dagen.
  • Beter voor je huid, niet meer razendsnel verbranden in de felle zon.
  • Buiten op je laptop kunnen werken of rustig kunnen lezen zonder met je ogen te knijpen.
  • Behaaglijke en gezellig zit plek om te recreëren!

Shutters

Een absolute nieuwe tuintrend zijn shutters: horizontaal of verticaal geplaatste houten lamellen. Ze creëren naast een moderne uitstraling een prettige halfschaduw bij je zitplek. Naast het zorgen voor schaduw, worden shutters ook steeds meer gebruikt als scheidingswand of als afdakje. 

pergola met schaduwdoek

Een pergola met schaduwdoek

Wil je schaduw maar ben je tegelijkertijd ook een zonliefhebber? Dan is een pergola met schaduwdoek de perfecte oplossing. Niet alleen maakt de pergola van jouw tuin een prachtige zitplek, je creëert ook in een handomdraai schaduw, halfschaduw of geniet gewoon van de zon. Misschien denk je dat je niet genoeg plek hebt voor een pergola, maar je kunt ‘m door een professional ook op maat laten maken inclusief het harmonicadoek. Zo is een pergola voor iedereen een optie. Een pergola kun je laten bouwen of zelf in elkaar zetten. Kijk ook eens voor een waterdicht schaduwdoek. 

klimop als schaduwmaker voor balkon of kleine tuin

Klimop 

Een klimop of andere klimplant kan op diverse manieren zorgen voor meer schaduw of halfschaduw in de tuin. Maar ook op het balkon biedt een klimplant vele opties. Denk bijvoorbeeld aan een metalen bogen waar een klimop langs kan groeien en zo zorgt voor meer beschutting. Of een houten parasol waar een klimplant langs kan groeien. 

parasol met klimop voor schaduw

Genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met schaduwplekken in je tuin! 

Schaduw in de tuin creëren
Getagd op: