Het hebben van een rieten dak geeft natuurlijk een prachtige uitstraling. Zeker niet iedereen heeft het en daarom zal het huis met een rieten dak extra hoge ogen gooien. Met een rieten dak komt wel het benodigde onderhoud. Riet is natuurlijk een natuur product en dient zo nu en dan gecontroleerd te worden. Op basis van deze controle krijgt jouw rieten dak een eventuele beurt, om zo de kwaliteit van jouw dak op pijl te houden. Uiteraard hoef je dit niet zelf te doen.

Mogelijke gebreken van een rieten dak

Het is belangrijk dat jouw huis met een rieten dak niet in de buurt staat van een grote hoeveelheid bomen. Bladeren die van bomen vallen kunnen dan eventueel op jouw rieten dak terecht komen. Op deze manier ontstaat er een vergrootte kans op vochtvorming. Dit kan leiden tot schimmelvorming, waardoor het rieten dak deels zou kunnen weg rotten. Tevens is het ook belangrijk dat het rieten dak niet dicht in de buurt is van uit stekende takken. De takken kunnen namelijk langs je dak krassen, en dit zal het riet kunnen beschadigen.

een rietdak onderhouden

Het hebben van een rieten dak zorgt er ook voor dat er kans is op algen en mossen. Een rieten dak heeft vaak 2 zijdes, en de zijde waar de zon minder op schijnt zal de grootste kans lopen op algen en mossen. Als er regen is gevallen en deze regen droogt niet goed op, kan er schimmelvorming ontstaan, vervolgens algen en dat kan zich weer omzetten tot mossen. Op deze manier blijft jouw rieten dak vochtig, en dat is schadelijk voor het riet. Daarbij komen veel dieren als vogels als op mossige gebieden om daar bijvoorbeeld hun nest te bouwen.

Onderhouden is zeer belangrijk

Het onderhoud van een rieten dak is dus zeer belangrijk. Bovengenoemde gebreken zijn voorbeelden, het hoeft uiteraard niet zo te zijn dat deze gegarandeerd ook bij jouw rieten dak zullen voor komen, maar het kan ook zijn dat er schade aan jouw rieten dak ontstaat dat hier boven niet genoemd is. Hoe het ook zij, regelmatig onderhoud is absoluut noodzakelijk. Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen. Maar, je kunt er het beste experts voor inschakelen. Deze hebben de benodigde middelen om zo (eventueel preventief) mossen en algen te verwijderen, het rieten dak op te stoppen of bij te stoppen (riet verversen) en bladeren te verwijderen.

Een keer per jaar, of op afspraak

Jaarlijks dient een rieten dak gecontroleerd te worden. De experts werpen een kritische blik op jouw rieten dak, zie het als een APK, en zullen dan het benodigde onderhoud uitvoeren. Het kan ook zo zijn dat jij ver voordat deze jaarlijkse controle plaatsvindt, schade constateert. Op dit moment is het maken van een tussentijdse afspraak ook mogelijk. Je bespreekt het probleem van het rieten dak. De experts komen dan langs en zullen het meteen voor jou oplossen. Op deze manier zul jij niet eventueel weken in onzekerheid leven.

Wat als je het rieten dak niet onderhoudt

Zoals al eerder is omschreven is er een kans op schimmels. Wanneer je dit niet aanpakt, zullen er dus mossen en algen ontstaan. De kwaliteit van het rieten dak wordt hierdoor enorm aangetast. Wegens de verminderde kwaliteit, zal het rieten dak ook voor een verminderde isolatie zorgen. Hierdoor kan een verhoogt energie verlies ontstaan, en kunnen de energie enorm oplopen. Tevens kunnen de schimmels die in het dak zijn ontstaan in het ergste geval zich uitspreiden tot in het huis zelf. Het is op dat moment zeer lastig om je huis geheel te ontdoen van de schimmels. Daarom dien je er simpelweg altijd op tijd bij te zijn.

Daarnaast ziet een slecht onderhouden rieten dak er minder mooi uit. Mensen kijken nou eenmaal iets sneller op wanneer ze een huis met een rieten dak zien. Het is dan prettig om jouw rieten dak de gewenste uitstraling te laten hebben, met vers riet, zonder gaten en verwoestingen en met de prachtige, gouden kleur. 

Het onderhouden van je rieten dak