Als je een schaduwdoek wilt kopen vraag je je misschien af waar je die het beste op kan hangen, en hoe? Je bent dan niet de enige. Een schaduwdoek is een vierkant of driehoekig zeil dat jou beschermt tegen zonlicht en die vervelende UV-straling. Het is een stuk handiger dan zo een onstabiele parasol die eigenlijk altijd in de weg staat. Een zeil heeft geen poten, je spant het namelijk gewoon boven je hoofd. 

Het is perfect voor zowel de tuin als buitenruimtes als een terras of patio. Je kan er voor zorgen dat er geen directe zon je raam of serre in schijnt. Hier volgen een aantal populaire plekken die wel wat schaduw kunnen gebruiken:

  • Zitje in de achtertuin
  • Buiten eettafel
  • Kinderspeelplek
  • Feestjes en evenementen
  • Ramen aan de zuidzijde van de woning

Hoe hang je een schaduwdoek op?

Als je een kleinere maat zeil ophangt, zo tot een meter of twee. Of als je het een tijdelijke installatie is, dan kan je volstaan met het monteren met touw en schroefhaken. Schroefhaken gebruik je bijvoorbeeld op schuren, tuinhuisjes, bakstenen gevels, en schuttingen. Je kan ook een touw om de stronk van een boom of winterharde struik binden. 

Je krijgt het mooiste effect als je het zeil ook daadwerkelijk kan spannen. Dat doe je door het schaduwzeil aan twee punten stevig vast te maken, en dan strak te spannen alvorens je het zeil op het derde punt vastbindt. Het is niet aan te raden het zeil ’s nachts te laten zitten. Wind en regen kunnen grote krachten op het zeil zetten en de verbindingen kapot trekken. 

Vaste overkapping met een schaduwdoek

schaduwdoek tegen de zon

Veel mensen gebruiken het zeil om een bepaald deel van de tuin, een carport of een terras permanent mee te overkappen. In dat geval is het nodig om een stevige en vaste constructie te bouwen. Veelal bouwen mensen een solide houten constructie die lijkt op een pergola en spannen het zeil er dan bovenop. Voordeel is dat dit geen permanente overkapping is voor de wet, en je dus geen vergunning nodig hebt. 

Het is belangrijk dat de palen goed in de grond gefundeerd zijn. Want de wind komt gemakkelijk onder het zeil, en geeft veel opwaartse kracht. Vierkante of ronde palen kunnen gemakkelijk gekocht worden bij de plaatselijke bouwmarkt. Een diameter van 120 mm voor ronde palen, en 120 mm x 120 mm voor vierkante, is meer dan voldoende voor een gemiddelde overkapping. Je fundeert de palen door een groter gat om de paal heen te graven en deze te vullen met een mix van grind en beton. Dan gaat de paal geen kant meer op.

Soorten schaduwdoek

In principe zijn er twee soorten schaduwdoek die het meest verkocht worden. Het gaat om een vierkant zeil met afmetingen tussen de 3 en 4 m. Deze passen goed bij een klassieke tuin. Als je een moderne tuin hebt, combineer dan verschillende driehoekige doeken. Vraag een tuinontwerper om je te helpen de juiste combinatie van vorm en kleur te vinden.

Hoe installeer je een schaduwdoek?
Getagd op: