Vraag je een life coach wat voor type mensen zij vaak over de vloer krijgen, dan zal ongetwijfeld het antwoord zijn ‘mensen die niet loskomen van vastgeroeste patronen’. Een life coach is iets anders dan een psychiater, maar het begrip is waarschijnlijk net zo breed. Mensen die bij de kleinste tegenslag al met problemen krijgen te maken, zouden er goed aan doen om eens gebruik te maken van deze diensten. Wat doet men tijdens een coaching sessie?

Een life coach kan je praktisch altijd helpen 

Zoals de naam al doet vermoeden, kom je bij de life coach omdat je ergens tegenaan loopt in het dagelijks leven. Dat kan werkelijk van alles zijn; van geldproblemen tot de reden dat we bestaan en van relatieproblemen tot een ruzie in de werksfeer. Dit type coach kan je helpen om de aandacht te verleggen. De mens op zich heeft te maken met diverse prikkels, en dat op dagelijkse basis. Voor de één is het omgaan met deze prikkels makkelijker dan voor de ander. Komen daar dan problemen bij in de persoonlijke levenssfeer, dan kan men van de ene op de andere dag in een wak vallen.

Een veeleisende partner of een overkill aan werk op het bedrijf; het zijn de ingrediënten die mensen niet graag ontvangen, zeker niet in combinatie met andere prikkels. Een life coach leert je hoe om te gaan met externe prikkels en persoonlijke factoren. Het reageren op prikkels zou volgens diverse life coaches ‘trainbaar’ zijn, en daarmee eigen worden gemaakt voor mensen die hier eerder juist meer problemen door ervaarden. De prikkels zelf is waar we evenwel geen invloed op hebben. 

De keuze voor een coach

Geen enkele life coach in Den Haag is hetzelfde en de methoden die worden gehanteerd om je te helpen, kunnen daarmee ook flink verschillen. Net als iedereen anders reageert op een prikkel, kan ook iedereen anders reageren op een coach. Vooraf ziet je deze methode misschien niet zitten, terwijl dit achteraf juist een enorme impuls heeft gegeven aan je dagelijkse leven. Maar andersom kan uiteraard ook, in het geval je een verkeerde life coach hebt gekozen. Dat kan gebeuren, dus hoe zorg je ervoor dat je bij de keuze voor een life coach direct de juiste hebt gevonden?

Met een goede life coach zit je beter in je vel

Allereerst zijn life coaches doorgaans getraind in persoonlijk contact. Ze zijn breed georiënteerd en zouden zodoende de rol van huisarts en de rol van relatiepsycholoog op zich kunnen nemen. Je moet echter wel één en ander van de persoonlijke coach durven en kunnen aannemen. Een persoonlijke klik met de coach is daarom niet onbelangrijk. In hoeverre kom je op persoonlijk vlak in de buurt bij de life coach? Ook kan je tijdens een kennismaking kijken in hoeverre een life coach verstand heeft van jouw persoonlijk casus. Hoewel iemand in deze functie in principe op elk niveau en in iedere situatie moet kunnen functioneren, zijn bepaalde thema’s soms toch niet helemaal op hun plek bij die specifieke life coach. Ben jij op je plek, dan kan je beginnen met de impuls aan je dagelijkse leven. 

De life coach om vaste patronen te doorbreken
Getagd op: