Steeds vaker kiezen mensen voor een aluminium boot in plaats van een polyester sloep of een rubberboot. Hoewel zo’n boot op het eerste gezicht nogal koud en kil lijkt, is het in veel opzichten juist een hele goede keuze. Het is belangrijk dat je de juiste afweging kunt maken. Daarom heb ik de voor- en nadelen voor je afgewogen.

Wat ik nog niet wist is dat aluminium een heel bijzonder metaal is met hele handige eigenschappen. Als je een nieuwe boot wilt kopen is het dus de moeite waard om te overwegen om een vaartuig van aluminium aan te schaffen.

Aluminium sloep op het water

Waarom aluminium?

Vroeger, en dan heb ik het over de tijd van Napoleon, was aluminium een luxe materiaal. Iets waar je mee pronkt en wat niet iedereen zomaar kan betalen. Tegenwoordig zien we de waarde van aluminium meer in de bijzondere eigenschappen van het materiaal. Eigenschappen die het een ideale bouwstof maken voor schepen en andere vaartuigen.

Aluminium lijkt het perfecte materiaal, maar waarom eigenlijk? De voordelen van aluminium op een rijtje.

Voordelen van een aluminium boot

Aluminium boot op trailer
 • Het grootste voordeel van een aluminium bootje is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Dat scheelt tijd en geld. Je hoeft de boot niet te beschermen met verf en de buitenkant heeft geen antifouling nodig. Het materiaal heeft ook een zeer lange levensduur omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden zoals vocht, Uv-straling, wind, etc.
 • Beschadiging aan je aluminium boot? Geen probleem, het materiaal beschermd zichzelf. Geen plamuur nodig of andere herstelwerkzaamheden.
 • De boten hebben een relatief hoge restwaarde. Dat wil zeggen dat je een aluminium boot makkelijk weer kunt verkopen voor de prijs waar je het voor hebt aangeschaft. Maar ook als je een occasion wil kopen, weet je dat je goed zit. De boot neemt nauwelijks in waarde af door de lange levensduur.
 • Aluminium kan niet roesten, rotten of kromtrekken.
 • De boten zijn relatief licht. Een aluminium vaartuig verplaats je veel makkelijker met een trailer dan een polyester boot. Ook kun je hierdoor flink besparen in brandstofkosten.
 • Aluminium is niet brandbaar en daarom veel veiliger dan hout of polyester.

Nadelen van een aluminium boot

Net als bij ieder materiaal zijn er ook nadelen te benoemen.

 • Niet iedereen vindt aluminium even mooi. Het materiaal doet wat kil aan naast bijvoorbeeld een sloep van polyester. Wel is het mogelijk om een aluminium boot te verfraaien met bijvoorbeeld folie. Elke kleur of design is dan mogelijk.
 • Aluminium is, net als ieder ander metaal, onderhevig aan oxidatie. Op termijn kan het materiaal hierdoor wittig uitslaan. Dat wordt ook wel ‘witroest’ genoemd. Een oxidatie laag op aluminium ontstaat door blootstelling aan zuurstof en is op zich geen probleem. De oxidatie laag die ontstaat beschermt het materiaal juist, het is alleen niet zo fraai.
 • Een nadeel van een aluminium boot is dat het relatief duur is in aanschaf. Maar omdat er geen onderhoudskosten zijn, haal je dat er makkelijk uit. Een betaalbare aluminium boot is er dus niet echt. Je moet je rijk rekenen doordat je er verder weinig meer naar hoeft om te kijken.
boot icoon

Nieuw schuitje aanschaffen?

Als je een boot koopt, kan je deze laten registreren in de openbare registers van het Kadaster. Dat is de enige manier om te kunnen bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent van een schip. Op die manier bescherm je jezelf tegen diefstal en bij eventuele schade door anderen.

Een boot is een grote aankoop waar je je natuurlijk in wilt verdiepen voor je de koop doet. Je doet het niet iedere dag en hebt dan waarschijnlijk weinig ervaring en kennis van waar je op moet letten. Het is dan ook aan te raden om meer tips voor de aanschaf van een boot te lezen. Weeg alle voordelen en nadelen af, zodat je helemaal tevreden bent als je daadwerkelijk je schuit aanschaft. Heb je nog vragen? Stel ze dan hier!

Aluminium boot kopen – Waarom wel en waarom niet

2 gedachten over “Aluminium boot kopen – Waarom wel en waarom niet

 • april 13, 2020 om 6:24 am
  Permalink

  Vergeet het volgende nadeel niet ten opzichte van polyester.
  1) De boot word in de zon kokend heet.
  2) Dit aluminium is pertinent niet geschikt voor zout water.
  Daar kan aluminium nl. ook niet tegen dus klanten vanuit zeeland waar zout en brak water de overhand heeft moeten hier rekening mee houden.

  Maar met name de temperatuur van aluminium in de zon is een groot nadeel
  Heb hier ervaring mee gehad.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *