In dit artikel vertel ik mijn persoonlijk verhaal over het verkopen van ons huis in de complete chaos op de huizenmarkt. De reden waarom ik mijn persoonlijk verhaal met jullie deel is omdat ik merkte dat er veel vraag is naar ervaringen betreft een huis verkopen hedendaags. Iedereen weet wat er speelt in de huizenmarkt en er is veel over te lezen in de media. Echter, toen ik het internet afstruinde naar ervaringen en tips, moest ik erg goed zoeken en veel wijzer werd ik niet. Apart vind je niet? Iedereen heeft het erover maar tips van particulieren die ervaring hebben met een huis verkopen vind je haast niet. Maar goed. Ik hoop dat ik jullie in dit artikel wel wat wijzer kan maken en dat je iets hebt aan mijn tips. Ga jij binnenkort jouw huis verkopen? Lees dan verder in dit artikel!

huis verkopen via makelaar

De eerste stap naar het verkopen van je huis

De beslissing om je huis te verkopen komt vaak vanuit een situatie. Vanwege een zwangerschap, het willen maken van een nieuwe start of je hebt simpel weg een mooi huis op het oog. Er kunnen talloze redenen zijn waarom jij jouw huis wilt verkopen. Als de beslissing is gemaakt wordt het tijd om na te denken over de vraagprijs van jouw huis. Wat wil je ervoor krijgen en wat is reëel? Uiteraard kan je kijken op websites als Funda, hier kan je bijvoorbeeld kijken wat eventuele huizen in dezelfde straat of wijk voor vraagprijs hanteren. Het is niet slim om op basis hiervan zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk heb je een bepaalde prijs in gedachten maar heb je er ook aan gedacht wat de binnenkant van de woning voor waarde met zich meebrengt?

Toen wij een vraagprijs in gedachten hadden waarvan wij dachten dat dit reëel was, hebben we dit toch voor de zekerheid laten checken bij een makelaar. Hiervoor werd een taxatie van een huis gemaakt en wat denk je? We zaten maar liefst € 20.000,- onder de taxatie. Op dat moment was ik zo blij dat we een expert hadden ingeschakeld. Daar kan je veel leuke dingen van doen! Op dat moment hebben wij besloten om ons huis te verkopen met een goede makelaar. En tot op de dag van vandaag hebben wij daar geen seconde spijt van gehad!

Het nut van een makelaar tijdens een huis verkopen

Een makelaar neemt ontzettend veel werk uit handen. Als verkoper heb je natuurlijk altijd het laatste woord en voldoende inspraak in hoe jij de zaken geregeld wilt zien. Het vakjargon van makelaars is knap lastig. Heb je hier geen verstand van? Laat het dan zeker over aan een goede makelaar bij jou in de buurt! Geloof me dit bespaart een hoop stress, tijd en uiteindelijk geld. Samen met onze makelaar hebben we een op maat gemaakt verkoopplan opgesteld en vervolgens zijn we aan de slag gegaan om de woning verkoopklaar te maken.

Veel makelaars zullen adviseren om bepaalde aanpassingen aan je huis te doen zodat het ‘aantrekkelijker’ wordt voor de koper. Dit is natuurlijk je eigen keuze! Nadat de foto’s zijn geschoten wordt jouw woning gedeeld op zogenaamde platformen, vaak ook op Funda. Is de complete chaos wordt jouw makelaar vast continue gebeld voor bezichtigingen. Ons huis stond 1 dag online en er waren al vijftien bezichtigingen ingepland. Bizar, hoe snel dit gaat!

Bezichtiging

Wij hadden ons voorgenomen om elke bezichtiging zelf te doen. Wij kennen ons huis immers het beste, dachten wij. Dit bracht geen succes. Er werden geen biedingen geplaatst. Onze makelaar nam het over en dezelfde week brachten drie van de vijf mensen die een bezichtiging hadden, een bod uit. Onderschat dus nooit de kracht van een makelaar die zijn vak goed verstaat!

huis verkopen en bod accepteren via handdruk

Het bod accepteren of nog even wachten?

Door de complete chaos in de huizenmarkt gebeurt het regelmatig dat bieders overboden worden door anderen. Dit was bij ons het geval. Ik ga niet in op de exacte prijzen maar laten we het erop houden dat het een fiks bedrag was. Wij waren natuurlijk dol enthousiast. Maar degene die het bod deed wilde binnen drie maanden ons huis betrekken. En daar komt het probleem waar vrijwel iedereen in de huizenchaos tegen aan loopt. Wij hadden zelf nog geen nieuw huis gevonden. Tuurlijk, we hadden al veel huizen bezocht en een stuk of twee keer een bod uitgebracht, maar dit mocht niet baten. Na enige onderhandelingen tussen onze makelaar en de aankoopmakelaar van de andere partij hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Ons huis hebben we verkocht onder voorbehoud. Mochten we niet op tijd een huis gevonden hebben konden we terecht bij vrienden.

Bod accepteren?

Wanneer jij je huis gaat verkopen raad ik je aan om goed na te denken over het accepteren of verwerpen van een bod. Neem hierbij niet te veel risico. Wij konden terecht bij vrienden, dus wanneer wij zelf nog geen huis hadden gekocht, was het geen ramp. Indien je de gok neemt om toch je huis te verkopen en het bod dus te accepteren zonder dat je back-up plan hebt, kan het weleens verkeerd aflopen. Het vinden van een huis op de huidige markt is zo makkelijk nog niet. Schakel dus altijd hulp in en vraag om advies aan iemand die weet waarover die praat.

Wij hebben dus vier maanden bij vrienden moeten logeren omdat wij ons droomhuis maar niet konden vinden en het bod niet aan ons voorbij wilde laten gaan. Wij zijn met ze tweeën, dus dit was te overzien. Heb je een gezin van zes man? Dan moet je echt goed nadenken over de gevolgen en al je mogelijkheden bekijken.

Mijn tips

Mijn tips voor het verkopen van je huis:

  1. Bepaal je vraagprijs aan de hand van een taxatie
  2. Schakel een makelaar in
  3. Bepaal of het waardevol is om aanpassingen te doen aan je huis voor de verkoop
  4. Zorg voor regelmatig contact tussen jou en je makelaar
  5. Bespreek de vorderingen
  6. Maak afspraken over onderhandelingen – wat is je minimumprijs?
  7. Laat verkoopcontracten grondig nachecken
  8. Zorg dat je zelf ook tijdig een nieuw huis hebt gevonden
  9. Laat je niet gek maken en wacht geduldig af!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn artikel en tips. Heb je nog vragen, neem vooral contact met mij op!

Het is gelukt! Ons huis verkopen in de chaos van de huidige markt
Getagd op: