Op een zekere leeftijd of om bepaalde medische redenen kan een eigen alarmknop nodig zijn. Vaak wordt de waarde van zo’n knop onderschat en miskent. Een persoon die valgevaarlijk is hoeft niet per se binnen te blijven, maar heeft net een steuntje nodig qua veiligheid en zekerheid. Seniorenalarmen vergroten de zelfstandigheid van een persoon binnenshuis en buitenshuis, maar geeft ook een veilig gevoel. Een belangrijke waarde voor iemand die zijn of haar zelfstandigheid kwijtraakt. Een eigen seniorenalarm knop heeft dus een belangrijke functie.

Werking

Een alarmknop kan zowel om de hals als om de pols gedragen worden. Wanneer er iets aan de hand is, bijvoorbeeld een val, ondragelijke pijn of een gevaarlijke situatie, drukt de persoon op de alarmknop. Het seniorenalarm waarschuwt een aantal telefoon nummers. De telefoonnummers kunt u zelf instellen naar eigen wens. Bij sommige alarmen kunt u tot wel vijf telefoonnummers instellen. Ook kunt u instellen of ze allemaal gebeld worden, of dat de volgende gebeld wordt als de eerste niet opneemt. Sommige alarmen maken een directe telefoonverbinding mogelijk. U kunt dan dus praten met de persoon in kwestie.

De beste persoonsbeveiliging

Er zijn zoveel hulpmiddelen die er toe bijdragen dat een persoon gemakkelijker kan lopen en zelfstandiger kan leven. Toch geven niet hulpmiddelen het gevoel van veiligheid. Ze zijn slechts een ondersteuning die niet overal even toereikend is. Bovendien is de wereld niet altijd toegankelijk voor elk hulpmiddel. Een seniorenalarm knop geeft de mogelijkheid om contact met een persoon te bewerkstelligen met één druk op de knop. Zonder dat die persoon fysiek mee hoeft. Ouderen vinden de alarmknop niet alleen een mooie oplossing om langer zelfstandig te zijn. Ze voelen zich zekerder om weer normale dingen te kunnen ondernemen.

Binnenshuis

Binnen zijn er behoorlijk wat situaties waarin een valgevaarlijk persoon in de problemen kan komen. Bekende zijn sanitaire voorzieningen. Een douchebak of bad kan erg glad zijn of het kan moeilijk zijn om het evenwicht te bewaren. Daarom is het belangrijk dat een persoonlijke alarmknop waterdicht is. Maar ook een drempeltje kan al een probleem zijn. Voor de alarmknop is het geen probleem om binnenshuis connectie te maken met de gekozen telefoonnummers.

Buitenshuis

Wanneer een persoon valgevaarlijk is, door welke reden dan ook, kan het als gevolg hebben dat deze persoon niet meer graag buiten komt. Overal zijn hobbels, stenen die scheef liggen en drempels. Een rollator of ander hulpmiddel kan helpen, maar het geeft niet de zekerheid en het veilige gevoel van vroeger. Daarom is het dragen van een alarmknop juist buitenshuis een fijne manier om er weer op uit te kunnen. Het zekere gevoel van overal en altijd iemand op zak te hebben, geeft senioren weer de kans om zich buiten te begeven.

Vergoeding van de alarmknop

Heeft u of uw ouder een medische reden voor de noodzaak van een persoonlijk alarm? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor de alarmknop. Veel zorgverzekeraars vergoeden het persoonlijke alarm deels of helemaal. Het is belangrijk dat u eerst een verklaring van de huisarts krijgt voor u de alarmknop bestelt. Achteraf kunt u de kosten declareren bij de zorgverzekeraar.

Seniorenalarmen: zelfstandig wonen en een veilig gevoel in huis
Getagd op: