Op het moment is het niet bepaald gunstig om je spaargeld op een rekening te parkeren. De lage spaarrente is op het moment extreem. Wanneer je veel geld tot je beschikking hebt is het misschien verstandig om je spaargeld zorgvuldig te investeren. Maar wat zijn nou goede investeringen? In dit artikel worden zes tips gegeven waarin je eventueel je spaargeld in kan stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van je hypotheek of te investeren in ander vastgoed. Zo kan je bijvoorbeeld van je spaargeld een garagebox kopen en op deze manier je geld beleggen in meerdere jaren.

Garagebox kopen als investering met spaargeld

Een belangrijk punt is dat je voorzichtig en verstandig met je spaargeld moet omgaan en bedenken welke situatie voor jou haalbaar is. Weeg de verschillende opties af. Volg dus niet klakkeloos het advies van anderen op en laat je ten alle tijden goed informeren bij derden. Hetzelfde geldt voor deze tips. Bedenk altijd: Wat voor de één een ideale oplossing is, hoeft niet per se voor jou ook goed uit te pakken. WEaltijd reëel na over persoonlijke financiële beslissingen.

Tip 1: Sparen voor kinderen

Wanneer je kinderen hebt is het een optie om te sparen via jeugdspaarrekeningen. Een drietal spaarrekeningen zijn gunstig om te sparen vanwege de spaarrente. Met zilvervloot sparen van de Regiobank en SNS, ASN Bank en Triodos Kinder Toekomst Plan ontvang je de meeste spaarrente. Jeugd ontvangt meer rente dan volwassenen. De spaarrekening staat dan ook op de naam van het kind. Let op want hier zitten wel voor- en nadelen aan. Lijkt dit je een goede oplossing? Ga dan eerst informeren bij een bank.

Tip 2: Geld vastzetten tegen een hogere rente

Heb je extra geld over naast een financiële buffer? Dan ben je vast geïnteresseerd in de mogelijkheden die je hebt om actief om te gaan met je spaargeld. Je zou bijvoorbeeld een spaardeposito kunnen openen bij een bank. Bij een spaardeposito zet je je geld voor een bepaalde periode vast tegen een afgesproken rentepercentage. Geld tot 100.000 euro valt onder het depositogarantiestelsel en is dus beschermd. Dit geldt per klant. Bedenk wel of goed of je het geld niet nodig hebt binnen een bepaalde periode. Heb je dit wel dan moet je meestal een boete betalen om het geld op te kunnen nemen. Dat is dus niet altijd een gunstige oplossing. Tenzij je zeker weet dat je het geld niet nodig hebt binnen een aantal jaar en je een ruime buffer achter de hand hebt.

spaarvarken met geld

Tip 3: Investeren in je woning

Heb jij een koophuis? Dan kan je wat extra geld steken in je huis. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst kan je natuurlijk extra aflossen op je hypotheek. Je steekt dan als het ware je geld in het huis. Investeren in zonnepanelen of een uitbouw is ook mogelijk. Op het moment is duurzaam wonen ook een groot punt in Nederland. Zo wil de overheid van het gas af en dat alle woningen in 2030 duurzaam zijn. Hier kan je bijvoorbeeld alvast in investeren. Beiden gevallen leiden misschien tot minder maandlasten. Dit is natuurlijk hartstikke fijn maar je geld zit dan wel vast in de stenen. Het is dus moeilijk om dit geld eruit te krijgen. Je kan dit ook doen door vastgoed op te kopen zoals een garagebox op vakantiehuis. Doe het dus alleen met geld waar je niks mee van plan bent. Ook hiervoor geldt weer: laat je goed informeren en denk na over je eigen situatie.

Tip 4: Beleggen

Ben jij niet bang voor een beetje risico? Verdiep je dan eens in het beleggen van geld. Momenteel is beleggen meer rendabel dan het hebben van een spaarrekening. Het is wel een risico want je weet immers nooit wat er gebeurd op de beurs. Dit kan dagelijks veranderen en dit kan positief maar zeker ook negatief uitpakken. Beleggen is ook weer een optie voor mensen die hun geld voor een langere periode niet nodig hebben. Wees je er zeker bewust van dat je ook geld kan verliezen. Verdiep je eerst in het proces en ga zeker niet aan de slag met beleggen als je hier eigenlijk niets van af weet. Hiervoor geldt dat je beter langzaam en verstandig kan omgaan met je geld.

Tip 5: Een rekening openen in het buitenland

Huis gemaakt van geld

Je kan ook spaargeld over de grens parkeren voor langere periode. De spaarrente is in het buitenland aanzienlijk hoger dan bij de Nederlandse banken. Binnen Europa zijn er veel landen met een hogere spaarrente, bekijk deze eens per land. Bedenk wel dat er natuurlijk andere regels gelden in het buitenland. Dit kan per land verschillen en het is dus ook belangrijk dat je dit van tevoren eerst grondig uit zoekt. Er liggen ook wat meer risico’s op de loer omdat je niet op de hoogte gehouden wordt van de situatie van de bank in het Nederlandse nieuws.

Tip 6: Investeer in een Garagebox

Omdat de rente over het spaargeld momenteel zo laag ligt, maken veel mensen de keuze om te investeren in vastgoed. Veel mensen en vooral mensen die werkzaam zijn in de bouwsector, kiezen ervoor om een garagebox te kopen. Op deze manier rendeert het geld meer dan wanneer het op de spaarrekening staat.

Hopelijk heb je wat meer inzichten vergaard over het investeren van spaargeld. Het blijft een lastige keuze voor veel Nederlanders. Sommige opties leveren meer op maar brengen ook meteen meer risico’s met zich mee. Denk dus altijd goed na en overweeg alle opties grondig voor jouw persoonlijke situatie.

6 tips voor het investeren van spaargeld
Getagd op: