Een huis kopen in Amsterdam doe je niet zo maar. Je zult je moeten verdiepen in een boel zaken die nieuw voor je zijn. Daarnaast in Amsterdam een bijzondere stad met eigen kenmerken. Daarom ook een populaire plek om te wonen. Hoe ga je dan te werk? Ten eerste kun je je oriënteren op de huizenmarkt. Ten tweede ga je woningen bezichtigen. Als laatste zul je een aantal beslissingen moeten nemen. Lees gauw verder voor alle tips om een huis te kopen in Amsterdam!
Oriënteren in de huizenmarkt
Of je nou gaat voor een huis kopen in Amsterdam of ergens anders, het is belangrijk om je eerst te oriënteren op de lokale huizenmarkt. Hoeveel huizen staan er te koop in de prijsklasse? Hoeveel zijn er recent verkocht? Wat zijn bijzondere factoren en wat komt juist vaak voor in de buurt? Andere factoren die een belangrijke rol spelen in de vorming van de prijs van de woning? Best moeilijke vragen als je niet uit de buurt komt en al helemaal als je nog niet veel ervaring hebt met huizen kopen. Een huis kopen in Amsterdam is dan ook best pittig. Je kunt je laten adviseren door een aankoopmakelaar in Amsterdam. Die heeft de ervaring en kunde die jij nodig hebt. De aankoopmakelaar kan je op diverse gebieden helpen.
Bezichtiging
Ga goed voorbereid naar de bezichtiging. Je kunt alleen optimaal het bezichtigen benutten als je al alles weet van de woning voor je er staat. Bereid vragen voor en lees alle beschikbare documenten goed door.
Waar je op moet letten tijdens de bezichtiging
Tenzij je voor nieuwbouw gaat, moet je goed opletten bij gebouwen die gedateerd zijn. Want mooie, oude elementen van een woning kunnen ervoor zorgen dat de vraagprijs hoger ligt. Maar je moet ook extra letten op de staat van de woning. Scheurtjes, kiertjes en andere gebreken. Probeer dus tijdens de bezichtiging hier al op te letten. Want veel gebouwen in bijvoorbeeld het centrum staan scheef. Dit alleen al kan veel gebreken veroorzaken.
Andere punten waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging voor een huis kopen in Amsterdam:
- Tocht in huis. Sluiten de ramen en deuren goed of zijn er kieren? Zijn er tochtstrips geplaatst?
- De vloer. Zit die bij de koop? Zo ja, hoe is de staat van de vloer?
- Duurzaamheid van de woning. Niet alleen voor het milieu maar ook voor de energiekosten.
- Hoe gewild is de woning? Is de open bezichtiging druk? Zijn het serieuze kijkers?
Belangrijke beslissingen bij het kopen van een huis
Heb je een huis op het oog (of misschien wel meerdere?) dan zul je wat beslissingen moeten gaan nemen.
Hulp inschakelen of niet?
Wil je het zelf doen of heb je liever back-up? Een makelaar is een goede steun en wellicht kunnen je ouders je helpen om toch nèt die vraagprijs te kunnen betalen.
Huis, studio of appartement kopen?
Wat voor woning ga je kopen? In het centrum kun je misschien alleen de vraagprijs betalen voor een studio, terwijl je in Amsterdam Zuid-Oost wel een huis kan kopen.
Wat is je strategie bij het bieden?
Ga je bieden, dan moet je natuurlijk wel weten wat je kunt besteden. Daarnaast is het belangrijk om mee te nemen hoe gewild de woning is.
Succes met het kopen van je droomhuis!